A film 3 néven ismert hazánkban:
 Végtelen hit - Óriásokkal szemben - Facing The Giants 
 
 színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 111 perc, 2006

 

 

 

Keresztény film.

Hmm… Ilyesmivel, valljuk be, ritkán találkozunk, mi keresztények, főleg igazán színvonalas, értékes alkotással. Sajnos az a tapasztalat, hogy a keresztény film címkéje alatt futó alkotások nagy része vagy köszönőviszonyban sincs az igazi kereszténységgel, vagy egyszerűen nem képes sallangmentesen megjeleníteni azt az elementáris erőt, ami hitünkben rejlik. Nem így a Facing the giants (Óriásokkal szemben). Bevallom derekasan, a filmet csak barátaim meglepően elismerő véleménye miatt kezdtem el nézni – de ez az indíték már az első negyed óra után elhalványult – onnantól már belefeledkezve, magamra ismerve, megrökönyödve szegeződtem a képernyő elé.

A film egy amerikai fociedző történetét öleli fel, aki azonban nem sikereiről, hanem épp sikertelenségéről híres. Csapata rendre minden meccset elveszít, a kemény edzések és intelmek ellenére is. A csapat vezetői ezért az edző leváltásán dolgoznak, és ez még nem minden. Időközben az is kiderül, hogy edzőnknek nem lehet gyermeke, ami tovább nehezíti amúgy sem könnyű életét. És ami a legmeglepőbb az egészben, hogy mindez annak ellenére éri, hogy minden nap olvassa a Bibliát, és rendszeres imaéletet él.

Egy nap végső elkeseredésében így imádkozik: „Uram, úgy érzem, hogy a félelem és balsors óriásai néznek le rám, arra várva, hogy lesújtsanak. És nem tudom, hogyan győzhetném le őket, Uram. Belefáradtam a félelembe. Uram, ha azt akarod, hogy mást csináljak, mutass utat! Ha nem akarod, hogy gyermekem legyen, hát legyen úgy. De Te vagy az én segítőm. Te ülsz a trónon. Tiéd minden reményem és álmom. Uram, adj valamit! Mutass valamit!”

És tulajdonképpen ez a film legfőbb mondanivalója, tengelye: akkor is szeretni tudod az Urat, ha azt veszi el tőled, amit legjobban szeretnél? Mert ha képes vagy erről lemondani, akkor minden a tiéd. Ezt a tanulságot vonjuk le Ábrahám és Izsák, valamint Jób történetéből is. És ez az, amit sokszor úgy érezzük, nem vagyunk képesek megtenni, vagy talán eszünkbe se jut, hogy Isten épp azt kívánja tőlünk, hogy Őérte bármiről képesek legyünk lemondani. Pedig sokszor épp ez hiányzik az igazi sikerhez, az igazi áttöréshez…

Edzőnk innentől már tudja, mit kell tennie, a folytatás pedig adja magát, de ettől még nem bántóan kiszámítható, nem tipikus hollywoodi happy end, hanem igazi lecke az életről, a sikerhez vezető útról, a mindenen átívelő hitről, az igazi győzelemről, az igazi értékekről.

És végezetül, a film mottója:

„Ha győzünk, áldjuk Őt. Ha veszítünk, áldjuk Őt. Bárhogy legyen, dicsőítjük Őt tetteinkkel, hozzáállásunkkal.”

 

Kevés olyan film van, ami nem csak szórakoztat, hanem hozzá is ad az élethez. Az Óriásokkal szemben egy ilyen darab, nem időpocsékolás, hanem az Úrban való megújulás, fejlődés biztosítéka.

 Végre egy újabb átütő keresztény film a The second chance mellett. Reméljük, a közeljövőben még sok hasonló alkotás fog készülni. Aki teheti, nézze meg  

Ajánld ismerőseidnek...

Végtelen hit