Mit tehetsz a válságban keresztényként?

 

Az alábbiakban hét pontba sűrítettem azokat a fontos feladatokat, lépéseket, melyek minden keresztény számára lehetőséget, feladatot jelenthetnek a válság kezelésében. Bizonyára foglalkoztat a gondolat: Mi ez az egész? Benne van a Bibliában? Mi a teendőm, mint keresztény embernek? Mire figyeljek, mire vigyázzam?

Mos, mindent természetesen nem tudok, de a napokban Isten a szívemre helyezte ezt a hét fontos dolgot. Olvasd át, talán számodra is hasznos lehet.
 

1., Akármilyen nehéz anyagi helyzet van is, vigyázz, ne feledkezz meg a tizedről, nem lehet anyagi nehézség az indok arra, hogy ne add meg Istennek ami neki jár, hogy ne adj neki hálát a kegyelméért, hidd el, ezekben az időkben Ő ugyanúgy odafigyel rád, s ha lehetne fokozni még jobban, hiszen nehéz helyzetben vagy!


2., Beszélj minden nap legalább egy embernek arról, hogy Isten ebben a nehéz helyzetben fog gondoskodni róla, s tegyél bizonyságot arról, ahogy ezt magad is megtapasztalod. (ne aggódjatok a holnapért) A keresztény ember számára minden nehéz helyzet "status confessionis" - hitvalló helyzet, melyben megmutathatja a világnak, hogy mennyit ér a hite, mire elég a reménysége, amit Krisztustól kapott.


3., Éreztesd szeretteiddel, környezeteddel, hogy vannak olyan értékek, melyek éppen a válság hatására talán még hangsúlyosabbak lesznek: a szeretet, a bizalom Istenben. Ajándékozd meg őket minden nap a szereteted ajándékával, s gazdagabbnak fogják magukat érezni. Az oktalan költekezés, az anyagi értékek hajszolása után a nehézségben megmutatkoznak az igazi értékek, melyek nem romolhatnak meg: a szív értékei, a belső értékek.


4., A nehézségek felszínre hozzák minden ember igazi „énjét”, természetét. Ha elégedetlen, türelmetlen vagy elkeseredett embereket látsz, mindig gondolj bele, hogy a te természetedet is ugyanígy el kell másoknak viselni. Hogy bizonyságtevő életet élhess nehéz körülmények között, ha lehet még inkább mélyítsd el Istennel való kapcsolatodat és különösen figyelj oda a rendszeres imádkozásra, bibliaolvasásra.


5., Gyakorlati lépéseket is lehet és kell is tenned. Értem ezalatt a takarékosságot. Döbbenetes belegondolni, hogy még mi keresztények is sokszor mennyi olyan kiadást eszközlünk, amelyre nincs feltétlen szükség, amelyet alapvetően nem a szükségletek indokolnak, hanem a kényelem, a divat, az oda nem figyelés. Gondold át, hogy mire költesz, és mindenért amire költöttél, amire elég volt az amid van, adj hálát Istennek. Ezen a "rostán" fenn fognak akadni a "hitványságok", figyeld meg... (elég furán hangzik ugyanis: Ó Uram, hálát adok neked, hogy az amúgy jól működő mobiltelefonomat eggyel újabb típusra sikerült lecserélnem, stb...)


6., Figyeljünk oda, hogy a kezünk tiszta maradjon. A válság, a nehezebb körülmények sem indokolhatnak, legalizálhatnak semmilyen olyan becstelenséget, „kiskaput” amely amúgy a nem keresztény ember számára teljesen elfogadott. A „számla nélkül olcsóbb” és a jogtalanul igénybe vett támogatásokat, segélyeket, még ha úgy is érezzük, hogy más indokolatlanabb helyzetben is él ilyen lehetőségekkel.


7., Ne okokat keress a válságra, ne felelősöket, ne megoldásokat, hanem kiutat keress, a kiút pedig minden gödörből Felfelé vezet. Minél mélyebb a gödör, annál esztelenebb próbálkozás erőlködni, csak mélyebbre ásod magad vagy átásol egy másik gödörbe. A kivezető út felfelé van. Abból a szempontból, hogy gödörben vagy, nem segít rajtad ha tudod, hogy ki lökött bele, az sem segítség, hogy mit mond egy másik ember aki ugyanabban a gödörben van mint te. Egy valaki segíthet csak: és Ő Isten. Isten tud a válságról, tud az egyre nehezebb helyzetedről és világosan beszámolt róla a Bibliából, hogy elkészítette a számodra a szabadulás útját. Ez nem azt jelenti, hogy ne tégy semmit, csak várj, ez azt jelenti, hogy tudatosan készítsd fel magad és készíts fel mindenkit a gödörben, hogy érdemes felfelé nézni, hiszen a segítség onnan jön: Hamarosan felemel

 
(P.Szabó Barnabás)

Forrás : www.ebredes.hu